Gaven som setter varige spor.

2 jun
477954_4901367811242_423771763_o

Kvinnene i prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter». Fra venstre, Kuldip Kaur Rihel, Parveen Kanta, Farida Ahmadi, Tove Berg, Bayan Amin og Juliet Okparaebo utenfor slottet. Bildet er tatt etter audiens hos H.M. Dronningen 23.mai 2013.

Grenseløse grønnsaker og urter

Vi blir definert av våre omgivelser, folk har mange fortellinger om oss. Men vi bygger også fortellingen om oss selv. Vi plukker hendelser fra livet, gjenforteller dem til oss selv og til hverandre, og velger fokus. Det gjør også mødre med flerkulturell bakgrunn.

Et samarbeid blir etablert

21.mars 2012 mottar jeg en mail fra Tove Berg, direktør i Det norske hageselskapet meg. Det er en spesiell mail. I mailen står det:

Dronning Sonja– Jeg har en spesiell forespørsel om et eventuelt samarbeid mellom Hageselskapet og Seema. H.M Dronning Sonja er Hageselskapets høyeste beskytter. Vi vil gi en unik gave til H.M Dronning Sonja anledning hennes 75 års dag. Vi vet at Dronningen er opptatt av naturen, hage, mennesker i sårbar situasjoner og hun er også opptatt av kvinner med flerkulturell bakgrunn. Kunne det være mulig å kombinere alt dette og gi henne en gave som setter varige spor.

Kunne vi avtale et møte, for å snakke nærmere om dette?

Mens jeg tenkte på «hvordan skal jeg finne en ledetråd som kan lede meg gjennom hele prosjektet, som sikrer kvalitet fra A-Å», dukket historien om treet med plastposen rundt røttene opp i mine tanker.

Treet med plastposen rundt røttene

Når en kjøper et tre fra en planteskole eller et hagesenter, er det ofte et nett, en potte eller en pose rundt røttene. Det er fordi når en skal flytte en plante fra et sted til et annet, må røttene som gir treet næring og grunnlag for vekst, skjermes fra skader inntil treet er omplantet.

 

Det samme skjer når folk flytter fra et sted til et annet. Når folk for eksempel flytter fra IMG_1100Sri Lanka til Norge, blir de rykket opp fra jorden med «røttene». Helt ubevisst lager de et nett, en potte eller en plastpose rundt sin «sårbare kjerne» i en omstillingsprosess. Denne plastposen lager de ved å tviholde på sitt språk, tradisjoner, religion og de får sterke følelser knyttet til et land og nettverk de har forlatt, osv. Det er en helt naturlig prosess.

 

Men, dersom folk fortsetter å beholde plastposen rundt røttene sine år etter år, vil det påvirke deres livskvalitet, helse og deres relasjon til deres familiemedlemmer og de ulike nettverkene rundt dem. De lever fysisk i Norge og emosjonelt i hjemlandet. Som om de befinner seg i en transittfase. Men forutsetningen for at folk skal ta av plastposen er at det ikke blåser kalde vinder og det ikke er tele i jorden.

 

Denne historien om fruktteet ble sendt til HKH Dronning Sonja, anledningen hennes 75 års dag.

IMG_6125

Gjensidig kunnskapsutveksling

Dronningens interesse for kvinner med minoritetsbakgrunn gav inspirasjon til dette prosjektet og samarbeid med Seema AS. Gjennom å legge til rette for å gi eksotiske grønnsaker fra andre land vekstmuligheter i norsk jord. Vi bygget opp et team bestående av fem kvinner fra fem ulike kulturer.

 IMG_6119 IMG_6132

Det Norske Hageselskapet og Seema as, ønsket å legge til rette for at kvinner med minoritetsbakgrunn får en jord som er klar for å ta dem imot. Vi ønsket å synliggjøre kvinnenes mattradisjoner, kokkekunst og deres gjestfrihet. Samtidig ønsket vi å bygge en bro mellom den norske mattradisjonen og de tradisjonene kvinnene tok med seg. Gjensidig kunnskapsdeling om kvinneliv, dyrking og matkultur, skapte en nærhet mellom kvinnenes ulike bakgrunn.

Når jeg er her, glemmer jeg alt som er trist. Jeg har det bare godt!

Farida Portrett 02 (2)

Farida Ahmadi, foto: Bjørgli og Bergersen

Minoritetskvinne eller innvandrerkvinne, det er en «merkelapp» storsamfunnet har gitt dem. En merkelapp som forteller lite om hvem de er som menneske. Kvinnene med flerkulturell bakgrunn har en helt annen fortelling om seg selv enn det samfunnet ofte forteller om dem.

Bok

Som en del av prosjektet ble det skrevet en bok, med samme tittel som prosjektet. Tanken bak boken er å gjøre kvinners historier, matoppskrifter og informasjon om hvordan folk kan dyrke ulike grønnsaker og urter i sine hager og balkonger. I boken blir det presentert  ni kvinner, inkludert de fem som er med på prosjektet. Kvinnene forteller om sin barndom, sine mødre og mattradisjoner de vokste opp med, om sin reise til Norge og sin morsrolle.

Nina Bøhnsdalen, Lily Bandehy, Khatijeh Asrafi og Kadija Farrah er de fire kvinnene

Khadija Farrah møter Parveen Kanta.

Khadija Farrah møter Parveen Kanta.

som deler sine historier og oppskrifter i boken.

(Faktadel om de ulike grønnsakene og urtene er skrevet av Sølvi Svendsen, Hageselskapet.)

En av kvinnene er Khatijeh Asrafi, som har vært Gerilja soldat i Kurdistan.

Ingen av oss barna hadde gått på skole. Vi visste ikke engang hva det

Foto: Bjørgli & Bergersen

Foto: Bjørgli & Bergersen

var. Men vi visste hva slit, kulde, fattigdom og mors varme kjærlighet var. Jeg prøvde å lage god mat da jeg ble geriljasoldat. Spesielt etter at jeg traff min mann, som også var soldat. Vi fikk en datter, Sanja, og senere to barn til. Jeg har aldri fått hjelp av andre kvinner verken i forbindelse med graviditet eller til å oppdra mine barn. Da jeg hadde født min eldste datter Sanja på et lite feltsykehus, ble jeg etter tre timer bedt om å gå hjem. Jeg gikk ut i den kalde dype snøen med en tre timer gammel datter. Jeg gikk i flere timer, og da jeg kom hjem, fikk jeg feber og smerter i hele kroppen. Ingen lærte meg hvordan jeg skulle amme, holde et barn eller passe et barn. Alt måtte læres på egen hånd. Min mann var mye ute i felten og jeg var helt alene.

I dag jobber Khatijeh på et hotel. Hun og hennes mann har støttet sine barn, og fokusert på betydningen av å ha god utdannelse. I år fullfører Sanja Bachelorgrad i internasjonale studier. Hun er den første jenta i slekten som tar høyere utdanning, for oss er det et talent.

970896_4901367811242_423771763_n23.mai kl 11.00 – 12.00 var de fem kvinnene som har deltatt i prosjektet på audiens hos H.M. Dronning Sonja.  Juliet Okparaebo fra Nigeria, Bayan Amine fra Kurdistan, Farida Ahmadi fra Afghanistan, Kuldip Kaur Rihel og Parveen Kanta – begge fra India, sammen med Tove Berg, direktør fra Det norske hageselskapet og Loveleen Rihel Brenna daglig leder fra Seema as. Dronningen tok imot kvinnene med åpenhet og varme. Kvinnene fikk god tid til å fortelle om seg selv, hva de selv synes om prosjektet og om mattradisjoner. På dette møtet fikk Dronningen overrakt boken «Grenseløse grønnsaker og urter».

Startskuddet

28.mai kl 15.00 ble det et grenseløst møte på Plantebørsen på Hønefoss hvor den opprinnelige gaven ble overrakt Dronningen. Hageselskapet skriver på sine nettsider:

IMG_6578 IMG_6574

28. mai gikk startskuddet for Hageselskapets prosjekt ”Grenseløse grønnsaker og urter”, med et arrangement på Hønefoss der dronning Sonja var invitert som hedersgjest.

– Jeg vil gjerne takke Det norske hageselskap for en original, spennende og inspirerende gave til min 75-årsdag. Det er imponerende at Hageselskapet har vært så kreative i valg av gave. Gaven er også meget nyttig. Nå kan vi i vårt land lære og dyrke og drive frem eksotiske grønnsaker og urter, som kan berike vår egen mattradisjon og til og med vår egen livsstil, sa Dronningen i sin takketale.

SAMSUNG CSC

Arrangementet på Hønefoss var det første i en rekke landsomfattende arrangementer i årene fremover, der de fem kvinnene skal delta og dele av sin kunnskap, sammen med lokale hagelag og ressurspersoner.

Vi i Seema ønsker å takke Det norske hageselskap som valgte oss som samarbeidspartner. Takk til Tove Berg og hennes stab for et fantastisk godt samarbeid. Gjennom åpen og god dialog, gjensidig engasjement og genuin interesse for gavens opprinnelige formål – å legge til rette for at folk «tørr» å ta av plastposen rundt røttene, har vi sammen gitt H.M. Dronningen og samfunnet et gave som vil sette varige spor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: