De utenfor, en ubrukt ressurs.

14 nov

– Hva jobber du med?

– Jeg er på jobbjakt.

– Hva slags jobb er det du leter etter?

– Før var jeg opptatt av å få en jobb som var i samsvar med min utdannelse og mine interesser, men nå kan jeg ta hva som helst. Jeg orker ikke å være i NAV systemet mer.

– Hva slags utdannelse har du da?

– Jeg har master i ……

Hva jobber du med, er ofte et av de første spørsmålene vi får og stiller når vi møter nye mennesker. Det forventes at folk jobber, bidrar og har tilhørighet til fellesskapet. Utdannelse og arbeid er blitt en viktig del av ens identitet og livskvalitet. En opplevelse av å være «usynliggjort eller ubrukt ressurs» påvirker mennesker.

 De utenfor – en ubrukt ressurs.

På Virkekonferansen 07.november 2012 ble rapporten Virkemålet2012 offentliggjort. I forordet står det blant annet: I arbeidslivsverktøyet Virkemålet belyser vi ulike temaer og utfordringer som vi mener har stor innvirkning på vår evne til omstilling og til å skape verdier. Under hovedområdene Arbeidskraft, Samspill, Skaperkraft og Forventninger vurderer vi: Er vi mange nok? Er vi villige nok? Er vi smarte nok? Og er vi forberedt på framtiden?

Marija Jokubaviciute Master i Maritime Law, (UiO), Prashanthi Pingili MBA (India) og Maria Cecelia Ingles Master i Utviklingstudier (Ås)

Vi i Seema deltok på to panelsamtaler i plenum (for over 900 deltakere, hovedsakelig fra næringslivet). En av samtalene på konferansen handlet om «de utenfor». Spørsmålet vi fikk i dette panelet var først og fremst knyttet til personer med «innvandrerbakgrunn» som står utenfor arbeidslivet, med hovedfokus på jenter og kvinner med flerkulturell kompetanse.

De skoleflinke jentene.

Daniella Woldemichael, Master Grad (MA), Internasjonal Økonomi og
Ledelse. (Westminister University, London)

Flere rapporter viser at jenter med flerkulturell bakgrunn satser på høyere utdanning og har ofte gode karakterer. I mai skrev Romerikesblad; Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport for universitets- og høyskolesektoren for 2012, viser at stadig flere nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn tar høyere utdanning. Best ut kommer jentene med ikke-vestlig bakgrunn, og halvparten av disse studerer i Oslo. I tillegg til disse har vi jenter og kvinner med høyere utdannelse fra utlandet som flytter til Norge i en voksen alder. Utdanning er viktig for å få innpass i arbeidslivet, men det er ingen garanti, dette har flere av disse jentene fått erfare.

 Hva er galt med deg?Seema mottar flere henvendelser fra jenter og kvinner som har høyere utdannelse, men som står utenfor arbeidslivet. Flere har forsøkt å finne jobb i flere år. De har vært på jobbsøker kurs, praksisplass etter praksisplass via NAV og de har lært å skrive gode CVer, men til tross for det får de ikke jobb.

Avmaktsfølelsen og fortvilelsen over at en person ikke finner veien inn i arbeidslivet, kan påvirke

Yulia Lisechko (master i siviløkonomi, BI), Jasminka Markosvska, (Mastergrad i litteratur, teater og kulturstudium, UiO) og Maria Cecelia Ingles

livskvaliteten. Følelsen av å være «uønsket» eller «avvist» av den ene arbeidsgiver etter den andre, er ikke kulturelt betinget. Det er en belastning for den som har et sterkt ønske om å komme seg i jobb, og har helse til å være aktiv arbeidstaker. Ledigheten kan også påvirke stemningen i familien. Familien, venner og andre i ens nettverk blir vitne til at arbeidslivet og næringslivet ikke har behov for, eller ikke ønsker å ansette deg, og noen begynner å stille spørsmål ved «deg som person». Hva er galt med deg? Prøver du ikke godt nok?

Workshop i samarbeid med Monster.

Den 08. og 09.november arrangerte vi i samarbeid med Monster en workshop for 10 jenter med master- og PhD grad. Workshopen hoved fokus var verdier og mål, one-minute-CV, presentasjon av seg selv(elevator-pitch) og hvordan man kan bygge et profesjonelt nettverk.

Rubena Shaheen Nabia, Katerina Zakrevskaya, Marija Jokubaviciute, Anna Maria Moore, Yulia Lisechko, Daniella Woldemichael, Prashanthi Pingili, Maria Cecelia Ingles, Jasminka Markosvska, Vita Melinauskaite

For høye krav til seg selv kan være din hindring.

I arbeidsannonsen ser jeg ofte at jeg kan alt arbeidsgiver trenger, bortsett fra den ene tingen som jeg rakk ikke å lære enda, ler Rubena som drømmer om å erobre IT verden. Med sin pakistanske bakgrunn, kan hun være en viktig ressurs for flere selskap i Norge.

Mange kvinner stiller altfor høye krav til seg selv. Mangler tenker at de må ha «alt» som etterlyses før de kan søke. Dette er uavhengig av kulturell bakgrunn.

Anna Maria Moore fra Monster

Anna Maria Moore fra Monster, forteller deltakerne at prestasjonsforventinger og realitet er ulike mellom menn og kvinner. Når jentene ser den manglende kunnskapsdelen, undervurdere hun gjerne sin prestasjonskompetanse.  Mens guttene har hovedfokus på alt de kan, og søker på jobben selv om deres kompetanse dekker kun kanskje 60 % av kravet i jobb annonsen. Perfeksjonisme er ofte en fallgruve for mange meget kompetente kvinner. Da er det viktig å være realistisk, men enda mer viktigere å sette pris på egen kompetanse. For høye krav til seg selv, kan være en hindring skapt av deg selv.

Det er lettere å ta en master, enn å forstå strukturer i arbeidslivet.  

-Jeg har gjort mye spennende i mitt liv, og har mye kunnskap. Samtidig vet jeg at jeg mangler kunnskap om hvordan system fungerer i kultur bransjen i Norge, nevner Jasminka som drømmer om å drive et kulturhus som bygger større fellesskap mellom mennesker.

Jenter fortalte at det er lettere å få en master grad, enn å få et klart bilde av strukturer i arbeidslivet og om hvordan ting fungerer i den bransjen som de sikter til. Hvem gjør hva, og hvordan skal en møte den riktige personen, som kan være din veileder og mentor.

– Jeg vil ha mentor som vil dele sin kunnskap med meg. Jeg vil vite mer, avsluttet Jasminka.

Å dele kunnskap gjennom mentorskap og praksis plass er den beste og mest effektive metoden å lære bransjens kultur og posisjon.

Dette er noe Seema jobber med i sin kompetanseprogram som følger 10 utvalgte jenter over 2 år. Her har næringslivet mulighet til å komme inn som mentorer og møte motiverte og ambisiøse jenter.

Elevator-pitch

Anna Maria Moore ga deltakerne innføring i hvorfor og hvordan de skal spisse sin kompetanse og lage en god kort presentasjon av seg selv, «elevator-pitch«. En god fremføring av egen kompetanse kan i korte møter med relevante og interessante mennesker skape nye muligheter.

Men det kan være en utfordrende oppgave å lage en kort presentasjon av sin kompetanse, når listen av diplomer, deltidsjobber, kurs og frivillig arbeid strekker seg over flere sider.

Visjon er viktig, men realistisk strategi burde bygge veien

Marija Jokubaviciute

Anna Maria utfordret alle jentene ti l å lage en 5års plan på hva som skal gjøres for at drømmen deres skal bli en virkelighet. Gjennomgangen av 5års aktivitetsplan ga jentene et klart signal om at det er ingen «quick fix» til suksess. Skal man opp og frem, krever det fokus, systematisk jobbing og hardt arbeid.

Alle deltakerne utarbeidet sine visjoner og sine handlingsplaner over hva de ønsker å jobbe med etter fem år. De vet de kan oppnå målene sine, det kan ta litt lengre tid enn de ønsker, det kan hende de må gå noen omveier, de forviller seg på noen blindveier, men det viktigste er at de ikke gir opp. En ting er i hvert fall sikkert. De aksepterer ikke å være «De utenfor».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: