Hvilke fortellinger forteller du om deg selv?

10 okt

Vi blir definert av våre omgivelser, folk har mange fortellinger om oss.  Men du og jeg, vi bygger også fortellingen om oss selv. Vi plukker hendelser fra livet, gjenforteller dem til oss, og vi velger fokus. Vi kan velge å fokusere på hyggelige hendelser eller triste hendelser.

Mange har hatt en barndom preget av kjærlighet, trygghet, foreldre og søsken som støtter dem, ser dem og feirer deres gleder sammen med dem. De har foreldre som gir dem trøst, og er hos dem når de befinner seg i en dal. Mens andre kan ha motsatte erfaringer fra barndommen. Det er mennesker som har hatt en barndom preget av svik, sorg, skuffelser, ensomhet og frykt. Det er personer som har vokst opp med foreldre, søsken eller andre i deres nettverk som bevisst eller ubevisst snakker nedsettende om dem, hakket, stilt urimelige krav, ignorert deres behov, eller for å si det på en annen måte, det er preget av omsorgssvikt i barndommen.

Vår barndom, fortid bærer vi med oss, men hvordan vi bærer den vil prege vårt liv i dag.  
Fortellingene kan forandres. Måten vi definerer oss, avgjør hvordan vi har det som enkelt individ, i familien, i nettverket sitt og hvordan du finner vår plass i samfunnet.

» No one can go back and change a bad beginning but one can start anything, anytime and create a successful ending.»

I bloggen til Iskwew står det blant annet; Mennesker som scorer høyt på positivitet, energi og involvering, ser mange av hendelsene i livet i reversert rekkefølge, en slags forsonende vinkling på livets hendelser.  Det negative blir til noe positivt.  “Det var ille, men…” – et positivt utfall av noe negativt.

For noen år siden bestemte jeg meg for å ta kontroll over mitt eget liv. Jeg bestemte meg for å «sette meg bak rattet».  Jeg ville komme ut av en negativ sirkel, med negativ sirkel mener jeg «de sterke stemmene i mitt hode som viste meg hvor jeg hadde fokuset», tok jeg tak i fortellingen min.  Det var der jeg begynte. Jeg skjønte fort at hvis ikke jeg gjør noe med fortellingen jeg forteller om meg selv, vil omgivelsene rundt meg definere meg, stemple meg og plassere meg i et positivt eller negativt lys. Jeg hadde en tendens til å si; du vet åssen det er med oss innvandrere…. også definerte jeg min «innvandrerhet» og min annerledeshet som skilte meg fra majoriteten. Jeg var ikke den eneste som gjorde det, mange andre gjorde det samme. Det i seg selv var ikke negativt, fordi jeg var jo en innvandrer, som flyttet til Norge i 1973. Men denne definisjonen fjernet meg fra «Loveleen». Min identitet ble definert ved å fokusere på en gruppetilhørighet, «innvandrere». Prosessen Jeg stilte meg noen spørsmål som var helt grunnleggende for meg. Jeg kalte denne prosessen for fase en av prosjekt «Loveleen». En del av min endringsprosess.

De spørsmålene jeg stilte meg. –

Hvem er jeg?

Jeg lot spørsmålet om jeg var norsk eller indisk ligge. Jeg ville først få tak i den Loveleen var. Jeg fant følgende stikkord.

–        Menneske

–       Kvinne

–        Mor (alenemor)

–        En kvinne med sårbar økonomi

–        Datter

–        Søster

–        Nabo

–        Venninne (veldig få, men dog)

–        En kvinne som mangler høyere utdannelse, en grad

–        Konsulent, ansatt i Kristiansand kommune

–        Forfatter

–        Sårbar

–        Sterk (det var folk rundt meg som fortalte meg det, men hva det egentlig betydde var jeg usikker på)

–        Forfatter

–        Foredragsholder

Jeg skrev og skrev, og listen ble uendelig lang. Jeg bestemte meg for at fortellingen om meg måtte handle om disse delene av meg, ikke om min innvandrerhet. At jeg er innvandrerkvinne eller minoritetskvinne forteller lite om alt det jeg egentlig er.

Jeg så jeg manglet tre viktige ting. Tre ting som ville gjøre noe med hele min reise inn i fremtiden. Tre ting som ville gjøre en vesentlig forskjell, ikke bare i mitt liv, men også i mine barns liv. Det var:

–        Forsoning med min fortid

–        Fokus på min fremtid

–        Vilje til å gjøre en forskjell, ikke bare i mitt liv, men også være noe for andre.

Hvem er jeg? Jeg stilte spørsmålet en gang til. Denne gangen laget jeg en liste over hvilke personer som hadde preget mitt liv. På godt og vondt. Og hvilke hendelser hadde preget meg og mitt liv, hvilke følelser vekket de ulike menneskene. Hvem var vanskeligst å tilgi, «forlate mentalt». Slike runder med meg selv, begynte å forandre fortellingen om meg.

Hvis jeg ønsket å være noe for andre, måtte jeg først være noe for meg selv.

Foto: Gry Monica Hellevik

Jeg var fortsatt en minoritetskvinne, med bakgrunn fra India og oppvekst i Norge. Jeg var fortsatt en innvandrer. Jeg hadde fortsatt min fortid med meg. Den kunne jeg ikke forandre. Men fortellingen om meg var forandret i løpet av noen år. Denne transformasjonen ble min styrke. Hvordan omgivelsene definerer meg kan jeg ikke styre så veldig mye, men jeg vet hvor viktig det er at jeg forteller den fortellingen som gir meg styrke og energi. Fortellingen jeg fortalte om meg selv før 1997 var sann, og fortellingen jeg forteller om meg selv i dag er også sann. Begge er mine. Men jeg har forandret fokus, forsonet meg med min fortid, blitt kjent med mine «exit doors» som også er et bevis på mine styrker. Den fortellingen jeg fortalte for 15 år siden tappet meg for energi, den jeg forteller i dag, bygger meg. Fortellingen om meg vil alltid være påvirkelig. Det vil dukke opp hendelser som vil påvirke din fortelling. Gjentatte nye negative hendelser vil påvirke ens fortelling. Og du kan på nytt havne i den dype dalen, med negative tanker og mønstre. Men da vet du også at du kan ta kontrollen, og komme deg opp på toppen igjen. Det er du som «bygger» din fortelling.

Det vil alltid dukke opp nye hendelser i livet, som vi påvirke fortellingen min. Gjentatte negative hendelser kan føre meg tilbake til gamle mønstre. Men da vet jeg at det er jeg som må sørge for at jeg kommer meg ut av den negative dalen. Fortellingen jeg forteller om meg selv, handler om mine valg. Hvordan jeg tolker livet, hva jeg velger å sette fokus på. Det påvirker livskvaliteten.

Hvilken fortelling forteller du om deg selv? Har du noen gang tenkt over hvilken fortelling du forteller om deg selv? Hvordan preger den ditt liv? Når du blir bevisst hvilken fortelling du forteller om seg selv, kan du også endre den. Hvis du er fanget i fortidens grep, eller legger skylden på dine foreldre fordi du fikk en dårlig barndom, som igjen preger ditt voksne liv, kan du likevel ta grep. Du kan velge om du vil trekke frem de negative hendelsene, og la dem prege ditt liv, eller om du bytter dem ut med positive fortellinger. Eller at du ser styrken i de negative hendelsene. Hva var din «exit door»? Hvor hentet du energien fra? Hva var dine styrker? Når følte du mestring? Jeg tror at en liten refleksjon rundt fortellingen om seg selv, er både en sunn og morsom prosess. Det ligger mange spennende skatter skjult i deg, som kun du har tilgang til. Ta dem frem, og gjør dem til din styrke. Har du tid så still spørsmålet: Hvilken fortelling forteller jeg om meg selv?

Du er merkevaren, heter neste Seema-innsikt seminar 09.mars handler om nettopp din fortelling. «Du er merkevaren» heter seminaret. Toppledere fra norsk næringsliv forteller jenter med flerkulturell bakgrunn om næringslivets spilleregler. Se mer om seminaret på http://www.seema.no  

Reklamer

2 kommentar to “Hvilke fortellinger forteller du om deg selv?”

  1. Kamelrytterske februar 3, 2013 kl. 12:42 pm #

    Takk 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Historier om mål og livsnødvendigheter | Karavanseraiet - februar 3, 2013

    […] Livet leker om hvordan hun kommer i mål med elevene sine. Loveleen spør om hvordan man forteller historiene sine og ikke minst hvilke historier man forteller om seg selv. Mens Hege på C’est la vie sier at […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: